|
ČARODEJNÍCKE RECEPTY
Na tejto stránke nájdete pár skvelých receptov.
Za recepty z Deravého Kotlíka ďakujeme našej milej
Ocean Dream,
ktorá sa zúčastnila oslavy narodenín Molly Weasleyovej. Tam sa stretla s majiteľkou Deravého Kotlíka Hannah Longbottomovou
a osobne od nej vymámila niektoré jej najlepšie recepty. Tie teraz testuje na svojej rodine a postupne ich sem pridáva.
Ak by ste mali k jej receptom nejaké otázky, môžete jej ich smerovať cez sovy.
Za chýrne recepty madam Rosmerty ďakujeme stránke www.rokfort.sk.
Ak si chcete pozrieť celý recept, stačí kliknúť na nadpis.
Recepty z Deravého Kotlíka
- Melasový koláčik
- Melasový koláčik je najobľúbenejšou pochúťkou Harryho Pottera. Jeho vôňu cíti aj v amortencii. Nikoho neprekvapuje, že najlepší melasový koláčik pečie Ginny.
Melasový koláčik zo supermarketu (variant pre lenivých)
[obrázok]
Postup:
V anglickom supermarkete si kúpite polotovar (treacle tart), ktorý doma pripravíte
podľa návodu na obale.
Ginnin melasový koláčik (variant pre šikovných labužníkov)
[obrázok]
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- štipku soli
- 110 g masla (pokrájaného na malé kocky)
- 3-4 polievkové lyžice studenej vody
- 135 g zlatého sirupu (Golden Syrup – kúpite v Tescu; asi pol plechovky)
- 125 g čerstvých (=neobschnutých) omrviniek z bieleho chleba
- 1 citrón (chemicky neošetrený)
- kúsok zázvoru
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody
Postup:
Krok 1: Do veľkej misy dáme múku so soľou, pridáme maslo a prstami spracujeme na
mrveničku (vyzerá to ako veľké omrvinky, maslo už nevidno).
Krok 2: Pridáme a nožom zapracujeme trochu studenej vody – len toľko, aby sa cesto
spojilo.
Krok 3: Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 10-15 minút do chladničky.
Krok 4: Medzitým nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme šťavu. Zázvor očistíme
a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Krok 5: Na pomúčenej doske vyvaľkáme 2/3 cesta na hrúbku do 1 cm a vystelieme ním
nízku zapekaciu misu s priemerom okolo 25 cm (tortová alebo pizzová forma).
Krok 6: Zlatý sirup dáme do rajničky a zohrejeme ho na slabom plameni (na miernej
teplote), pridáme lyžicu citrónovej šťavy, citrónovú kôru, lyžičku postrúhaného
zázvoru, chlebové omrvinky, dôkladne premiešame a zmes dáme do pripraveného
cesta.
Krok 7: Zvyšok cesta rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky (asi 1 cm široké, ale
môžu byť aj inej šírky), z ktorých na vrchu koláča vypletieme mriežku (zo zvyškov
cesta môžeme urobiť ozdoby).
Krok 8: Prebytočné cesto zrežeme, okraje popritláčame vidličkou (aby sa vrchná mriežka
neodliepala, a zároveň tým získame trochu dekoratívnejší okraj).
Krok 9: V pohári (alebo kompótovej miske) rozšľaháme jedno vajce s jednou lyžicou vody
a touto zmesou potrieme celý povrch koláča.
Krok 10: Pečieme 25-30 minút vo vyhriatej rúre (klasická 190°C, teplovzdušná 170°C,
plynová stupeň 5), kým koláč nie je zlatistý a chrumkavý.
Poznámky:
- Ak pri pohľade na zoznam ingrediencií dumáte, kde je melasa, vedzte, že sme ju
nahradili zlatým sirupom – môžete kľudne použiť aj melasu, ale vtedy je koláč už fakt príliš príkry.
- Pri miešaní múky s maslom sa snažíme pracovať rýchlo, aby zmes nebola príliš mastná.
- Ak máte problém spracúvať cesto holými rukami (ja mám, nemám rada, keď sa
mi niečo dostane pod nechty), použite tenké chirurgické rukavice (dajú sa kúpiť
v lekárni alebo drogérii), sú skvelé!
- Ja som chemicky neošetrený citrón na Slovensku ešte nevidela, takže klasický
citrón načim riadne vydrhnúť kefkou pod tečúcou teplou vodou.
- Omrvinky – zobrala som biely sendvičový chlieb, obtrhala som z neho „kôrky“
a striedku som natrhala nadrobno.
- Rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou a koláč sledujte (nebuďte ako môj otec,
ktorý sa riadil receptom a croissanty piekol 20 minút pri 180°C napriek tomu, že
po 15 už boli na uhoľ).
Poznámky na záver:
- Vyskúšala som obidva varianty. Ten supermarketový som mala zo Salisbury‘s
v Canterbury a veľmi ma nenadchol. Ten vlastnoručný bol výborný!
- Škoda, že mám nádchu, cítila by som jednu z vôní, ktorými Harrymu voňala
amortencia.
- Ďatelinové pivo
- Najobľúbenejší nápoj čarodejníckych tínedžerov. Hannah ho kupuje od firmy Čarokola, no pre najobľúbenejších zákazníkov ho pripraví aj vlastnoručne.
Poznámka na úvod:
- Ďatelinové pivo je, pravdupovediac, dosť hlúpy (unáhlený) preklad. S ďatelinou
nemá spoločné absolútne nič.
- V angličtine je to butterbeer (maslové pivo), navyše je to parádna slovná hračka,
ktorá je pre JKR tak typická.
Angličania totiž poznajú:
a) ginger beer – zázvorové pivo, ktoré však v skutočnosti je nealkoholická
limonáda
b) buttermilk – cmar (ale doslovný preklad by bol maslové mlieko)
c) butterscotch – je nejaký medzistupeň pri výrobe karamelu, v podstate taký
jemný vláčny karamel rozmiešaný s mliekom a maslom, najčastejšie sa
používa ako poleva na zmrzlinu (avšak slovo scotch neznamená nič iné ako
škótsku whisky, hoci to v tomto prípade nijako nesúvisí)
Takže asi takáto bola inšpirácia pre vznik „ďatelinového“ piva.
- Keď sa kedysi dávno JKR pýtali, ako to chutí, povedala, že v ňom cítiť
butterscotch. To isté vravia všetci, ktorí mali príležitosť ochutnať ho
v Čarodejníckom svete Harryho Pottera.
- Ďatelinové pivo je vo svete čarodejníkov normálne predávaným nápojom, vyrábať
ho doma mi pripadá, akoby sme sa pokúšali vyrobiť Coca Colu. No ale sranda
musí byť, tak poďme na to.
Ďatelinové pivo
[obrázok - zo zázvorového piva]
[obrázok - zo smotanovej sódy]
Ingrediencie:
- 2,5 dl zázvorového piva alebo smotanovej sódy
- 2-3 polievkové lyžice ďatelinového sirupu (butterscotch syrup)
Postup:
Krok 1: Do vyššieho pohára nalejeme zázvorové pivo alebo smotanovú sódu.
Krok 2: Pridáme ďatelinový sirup, zamiešame a okamžite podávame.
Poznámky:
- Zázvorové pivo dostať občas v Tescu v 1,5-litrových fľašiach (v uličke
medzinárodnej kuchyne), dnes som ho našla v Kauflande v plechovkách.
- Smotanová sóda je sladký nealkoholický nápoj rôznych výrobcov, ktorý však na
Slovensku nezoženiete. Najjednoduchšie sa k nemu dostanete svojpomocne
podľa nižšie uvedeného receptu.
- Ďatelinový sirup (viď. Poznámka na úvod) sa v Anglicku/USA predáva pod
názvom butterscotch syrup ako poleva na dezerty. Na Slovensku som ho zatiaľ
nevidela, ale môžete si ho jednoducho vyrobiť podľa nižšie uvedeného receptu.
Smotanová sóda
Ingrediencie:
- 1 hrnček vody
- 2 hrnčeky cukru
- 1/2 - 1 lyžica vanilkového extraktu
- bublinková minerálka (odporúčame Sprite)
Postup:
Krok 1: Do rajničky nalejeme vodu, vsypeme cukor, rozmiešame a varíme, kým sa cukor
nerozpustí (dostaneme v podstate číru tekutinu).
Krok 2: Odstavíme a vmiešame vanilkový extrakt. Získali sme sirup s vanilkovou príchuťou.
Krok 3: Sirup necháme vychladnúť.
Krok 4: Do vyššieho pohára nalejeme 2-3 lyžice sirupu a zalejeme bublinkovou minerálkou.
Získali sme smotanovú sódu.
Poznámky:
- Vanilkový extrakt skúste hľadať v hypermarketoch medzi ingredienciami na
pečenie. Mne sa to zatiaľ nepodarilo, keďže je však trvanlivý, doniesla som si ho
z Anglicka.
- Sirupu získame väčšie množstvo, môžeme ho však uskladniť v chladničke.
Ďatelinový sirup
Ingrediencie:
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka zlatého sirupu
- 1/2 hrnčeka masla
- 1/2 hrnčeka mlieka alebo smotany
Postup:
Krok 1: V rajničke zmiešame cukor, sirup a maslo a pri miernej teplote za stáleho miešania
varíme, kým sa všetko neroztopí a nespojí do hladkej hmoty.
Krok 2: Keď hmota začne jemne vrieť, odstavíme ju a necháme vychladnúť.
Krok 3: Prilejeme mlieko alebo smotanu a miešame, kým sa hmota nerozpustí.
Poznámka:
- Ďatelinového sirupu máme viac ako potrebujeme, môžeme si ho uskladniť na
ďalšie použitie.
Poznámky na záver:
- Vyskúšala som obidve verzie – aj so zázvorovým pivom, aj so smotanovou
sódou. Viac mi to chutilo so smotanovou sódou, na ktorú som použila Sprite,
keďže nič iné bublinkové doma nebolo.
- Zázvorové pivo je... zázvorové. Štípe. Ak vám zázvor nevadí, smelo do toho.
- Rokfortské tyčinky
- Profesorka McGonagallová má vždy poruke dózu s keksíkmi. Väčšinou ide o sladké škótske maslové sušienky, no občas, najmä okolo Halloweenu a pred koncom školského roka, jej domáci škriatkovia napečú Rokfortské tyčinky s chrumkavými semiačkami.
Rokfortské tyčinky profesorky McGonagallovej
[obrázok]
Ingrediencie:
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 4/5 masla (pokrájaného na malé kocky)
- 200g syra s modrou plesňou (postrúhaného)
- 1 vajce na potretie
- semiačka na posypanie (ľan, sezam, slnečnica, tekvica, ...)
Postup:
Krok 1: Vo veľkej mise zmiešame múku, maslo a syr a vypracujeme hladké cesto.
Krok 2: Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
Krok 3: V pohári (alebo kompótovej miske) rozšľaháme vajce a potrieme ním cesto.
Krok 4: Cesto posypeme obľúbenými semiačkami (alebo ich zmesou).
Krok 5: Radielkom nakrájame na tyčinky široké približne 1 cm a dlhé približne 5 cm.
Krok 6: Tyčinky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ukladáme ich s asi centimetrovými medzerami.
Krok 7: Pečieme vo vyhriatej rúre (klasická 190°C, teplovzdušná 175°C, plynová stupeň 5) asi 10 minút, alebo kým tyčinky nie sú zlatohnedé.
Poznámky:
- Syr s modrou plesňou = u nás najbežnejšia Niva, alebo čokoľvek iné zoženiete.
- Syr namiesto strúhania stačí len rozmrviť rukami (plesnivý syr je hrozne mazľavý a lepí sa na strúhadlo).
- Ak chcete pikantnejšie tyčinky, pridajte do vajíčka obľúbenú zmes korenia (kari, grilovacie, a pod.) alebo bylinky.
- Vykrajované tyčinky môžu mať aj iné rozmery, resp. môžete vykrajovať úplne iné tvary, napr. kolieska.
- Muklovská pochúťka
- Pri množstve čarodejníkov muklovského pôvodu nie je možné, aby sa na čarodejnícke jedálne lístky postupne nedostala jedna z najobľúbenejších muklovských pochúťok – pizza. Málokto tuší, že prvú pizzu v skutočnosti upiekla sardínska čarodejnica Margharita ešte v mladšej dobe kamennej!
Hannahina muklovská pochúťka
[obrázok]
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 3 lyžičky soli
- 1/2 kocky droždia
- 1/2 l vlažnej vody
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice paradajkového pretlaku (ochuteného korením podľa chuti)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 kg syra (postrúhaného)
- obloha podľa chuti (šunka, saláma, zelenina, ...)
Postup:
Krok 1: Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou.
Krok 2: Vo vhodnej nádobe zalejeme droždie vlažnou vodou a necháme napučať.
Krok 3: Kvások vylejeme do nádoby s múkou, pridáme 2 lyžice olivového oleja a všetky suroviny spolu spracujeme rukami.
Krok 4: Keď sa cesto prestane lepiť na prsty, poriadne ho vymiesime, potom ho vytvarujeme do bochníka, zľahka poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť (zväčší svoj objem).
Krok 5: Medzitým dáme zvyšné 2 lyžice olivového oleja do pohára a rozpučíme doň cesnak.
Krok 6: Syr nastrúhame (ak máme mozzarellu, tú nakrájame na kolieska alebo natrháme na kúsky) a ostatné suroviny nakrájame potrebné tvary a veľkosť.
Krok 7: Plechy na pečenie potrieme ochuteným olejom.
Krok 8: Vykysnuté cesto v mise nožom rozdelíme na 2 (prípadne 3) časti. Každú časť cesta rukami rozťaháme na obdĺžnik (podľa rozmeru plechu) a položíme na plech.
Krok 9: Cesto potrieme ochuteným olejom a paradajkovým pretlakom, obložíme obľúbenými pochúťkami a bohato posypeme syrom.
Krok 10: Pečieme vo vyhriatej rúre (klasická 190°C, teplovzdušná 175°C, plynová stupeň 5) približne 20-25 minút, kým cesto nie je zlatožlté a syr rozpustený.
Poznámky:
- Nebojte sa kysnutého cesta; ja vlastne ani neviem, prečo sa ho ľudia boja.
- Cieľom miesenia je dostať do cesta vzduch, tak postupujte pekne systematicky dookola a cesto dobre postláčajte prstami ako antistresovú loptičku – alebo poproste skúsenú gazdinku, nech vám ukáže, ako na to.
- Ja vždy použijem aspoň 2 druhy syra.
- Cesto môžete aj vyvaľkať, ale je také vláčne, že sa dá ľahko vyťahať rukami (ako langoš).
- Po vytiahnutí z rúry môžeme okraje cesta ešte raz potrieť ochuteným cesnakom.
Rosmertine recepty
- Ďatelinové pivo
- Ďatelinové pivo vás zahreje a isto iste vám zachutí. To najlepšie ďatelinové pivo
nájdete v Rokville u Troch metiel, teda u madam Rosmerty.
Ingrediencie:
- 12 uncí piva alebo smotanovej sódy
- 1 polievková lyžica medu
- 2 čajové lyžičky masla
Postup:
Krok 1: Pivo alebo krémovú sódu dajte do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd.
Krok 2: Dajte rozpustiť maslo a čakajte, kým nebude úplne rozpustené.
Krok 3: Teraz zamiešajte dohromady teplé pivo alebo krémovú sódu,
rozpustené maslo a med, a miešajte asi 10 sekúnd, kým to so sebou nesplynie.
Krok 4: Ochutnajte!
- Tekvicový džús
- Tento sladký džús je najobľúbenejším nápojom rokfortských študentov a dokonca
aj profesorov. Tekvicový džús je tradičným nápojom na hostine konajúcej sa na
začiatku roka v Rokforte.
Ingrediencie:
- 2 šálky tekvice pokrájanej na kúsky
- 2 šálky jablkovej šťavy
- 1/2 šálky ananásového džúsu
- 1 čajová lyžička medu
Postup:
Krok 1: Odšťavte kúsky tekvice, aby vám vznikla šťava.
Krok 2: Zmiešajte tekvicovú šťavu s jablkovou šťavou a ananásovým džúsom.
Krok 3: Pridajte med (1 lyžičku, ale môžete aj viac) a zamiešajte.
Krok 4: Vzniknutý džús dajte ochladiť a môžete ho začať podávať.
- Jazykoplazé karamelky
- Jazykoplazé karamelky sú tu len pre vás. Zaručujem vám, že vaše jazyky určite neostanú malé.
Ingrediencie:
- 2 šálky cukru
- 8 polievkových lyžíc masla
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky vody
Postup:
Krok 1: Vo veľkej panvici na stálom ohni miešajte všetky ingrediencie, kým nezmäknú a kým sa cukor úplne nerozpustí.
Krok 2: Nechajte variť, kým teplota zmesi nedosiahne 290°F.
Krok 3: Zmes dajte vychladnúť, kým trochu nestvrdne.
Krok 4: Nakrájajte na kúsky.
Krok 5: Môžete ochutnať!
- Melasové fondánové pralinky
- Fondánové pralinky sú Hagridovou špecialitou. Ak si chcete vylámať zuby, lepší recept nenájdete.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky smotany alebo mlieka
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 4 unce čokolády bez cukru
- 2 polievkové lyžice masla
- 1/3 šálky melasy
Postup:
Krok 1: Vo veľkej mise zamiešajte smotanu, hnedý cukor a soľ.
Krok 2: Na panvici nechajte naraz roztápať čokoládu a maslo. Potom pridajte melasu.
Krok 3: Teraz zmiešajte všetko dohromady a nechajte vychladnúť.
Krok 4: Nakrájajte na kocky a ochutnajte!
|
© Copyright 2004-24 by Priori-Incantatem.sk. Powered by PI team. Optimalizované pre Firefox 20.0, rozlíšenie: 1024x600 a vyššie. Pri iných prehliadačoch môžu nastať chyby v zobrazení.
Priori-Incantatem.sk nie je majiteľom autorských práv Harryho Pottera, je iba sprostredkovateľom informácií ohľadom Harryho Pottera pre fanúšikov. Tento dokument však nesmie byť kopírovaný, či už v častiach alebo celý, bez súhlasu Priori-Incantatem.sk.
RSS Feed | Optimalizácia PageRank.cz
|
|
Aké obdobie by podľa vás mal sledovať plánovaný televízny seriál zo sveta Harryho Pottera? |
Normálne, obdobie kníh. Ale tentokrát by sa ich mohli držať viac! |
|
36% (88) |
Normálne, obdobie kníh. Ale mohli by sa ich držať ešte menej ako vo filmoch! |
|
3% (7) |
Určite obdobie pred knihami. Napríklad pohľad na život Toma Riddla a vznik Voldemorta. |
|
36% (89) |
Určite obdobie po knihách. Deti hlavného tria nepochybne zažívajú na Rokforte veľa dobrodružstiev! |
| 25% (60) |
Hlasovalo: 244 ľudí |
|
|
Z Rokfortu až do kulturáku - Riddikulus!
Dodnes smútite, že vám na 11. narodeniny sova nepriniesla vytúžený list do Rokfortu? Tak už nemusíte! Už čoskoro sa totižto vybrané slovenské centrá kultúry ako mávnutím prútika zmenia na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku. Mladí divadelníci Katarína Gurová, Kristóf Melecsky a Peter Pavlík, na čele s režisérom Pavlom Viechom, budú v jedinečnom predstavení žonglovať ikonickými postavami všetkých siedmich kníh, aby nám dokázali, že fantázii sa medze nekladú. Aj keby sa možno mali.
Celú tl...
[» celý článok «]
|
|
|
Počet žiakov:
Chrabromil |
13 |
Bystrohlav |
12 |
Bifľomor |
19 |
Slizolin |
14 |
Spolu: |
58 |
|
|
Nevyhnutnú súčasť väčšiny protijedov tvorí práve koreň mandragory.
|
|
|
Čo znamená, že musíme trochu zmeniť výzdobu.
prof. Albus Dumbledore, HP1: Kameň Mudrcov (kap. 17, str. 315)
|
|
|
Ocenenia:
Partneri:
Spriatelené stránky:
|
|
|
Grindelwaldove zločiny
Slovensko 15. november 2018
UK / USA 16. november 2018
|
|
|